Het Zwitserse stadje Davos ontvangt dezer dagen weer een keur aan bedrijfsleiders, toppolitici en gerenommeerde wetenschappers die zich uitspreken over het wel en wee van de wereld. Acht opmerkelijk feiten.
Tijdens het World Economic Forum in Davos buigt de wereldelite zich over de problemen van de wereld. Dan gaat het over zaken als de toenemende ongelijkheid tussen de happy few en de grote massa. Maar intussen is Davos voor de verzamelde bedrijfsbonzen en wereldleiders vooral ook gelegenheid om zelf te netwerken. Toppers onder elkaar.
Weekblad The Economist verzamelde een reeks opmerkelijke feiten over de Davos-gangers.
– Aantal gasten: 2.622 personen. Hiervan komen er 1.595 uit het bedrijfsleven (ongeveer 60 procent), 364 van overheden (14 procent), 246 van non-gouvernementele organisaties, 214 namens de media en 183 uit het universitaire circuit.
– 15 procent van de deelnemers is vrouw.
- Tweederde van de aanwezigen komt uit Westerse landen die 12 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen.
- Van de aanwezige academici komt ruim 30 procent van drie Amerikaanse universiteiten: Harvard, MIT en Columbia.
- Er zijn 46 regeringsleiders (presidenten en eerste ministers), die vertegenwoordigen 1,8 miljard personen op een wereldbevolking van 7,1 miljard.
- De marktwaarde van vertegenwoordigde beursbedrijven is ongeveer 12.000 miljard dollar, een vijfde van de wereldwijde marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven.
- Bedrijven die minstens drie keer vertegenwoordigd waren in Davos over de afgelopen vijf jaar, presteerden gemiddeld zwakker dan de MSCI Wereldindex en de S&P-500 Index
- De 15 rijkste aanwezigen hebben bij elkaar een vermogen van 285 miljard dollar.
Lees ook:
Bill Gates, in 2035 zijn ook armste landen een stuk rijker
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl